Tuntuuko sinusta siltä, että purentalihakset ovat jumissa? Jos vastasit kyllä, voi oire johtua purentalihasten jännitystilasta. Jännitystila sen sijaan voi johtua esimerkiksi hampaiden narskuttelusta, hampaiden puremisesta yhteen tai leukanivelen alueen liikkeiden hallinnan häiriöstä. (Kääriäinen 2022.)

Usein ainoa oire ei rajoitu vai purentalihasten alueelle, vaan oireita voi olla myös niskassa, kallonpohjassa, takaraivolla ja hartioissa. Esimeriksi päänsärky voi olla purentaelimistön toimintahäiriön oire (Helenius & Hietala 2022.)

Hieronnasta apua kun purentalihakset ovat jumissa

Varsinaiset purentalihakset sijaitsevat suun, poskien, ohimon ja leuan alueella. Erilaiset rentoutumis- ja suun avaamis- ja sulkemisharjoitteet voivat helpottaa jumin tunnetta purentalihasten ja kasvojen alueella. (Helenius & Hietala 2022.) Myös manuaalisella terapialla, kuten purentalihasten hieronnalla voidaan vähentää kipua ja parantaa toimintakykyä (Käypä Hoito -suositus 2021).

Lihasten jännitystila ei ole ainoa syy taustalla vaan oireet voivat olla myös nivelperäisiä tai nämä voivat esiintyä yhtäaikaisesti. Myös runsas purukumin syöminen tai sitkeän ruuan nauttiminen voi olla oireiden takana. (Kääriäinen 2022.)

Purentalihasten hierontaan tullaan seuraavien oireiden vuoksi:

  • Leukanivelen jäykkyys, vaikeus avata suuta
  • Kipu tai kiristys kallonpohjassa ja niskassa
  • Rajoittuneet päänliikkeet: leuka ei mene rintaan tai pään kääntäminen ei onnistu helposti tai symmetrisesti
  • Päänsärky
  • Huimaus. pahoinvointi ja näköhäiriöt
  • Niskan ja hartian jäykkyys

Kyseessä on lempeä ja tehokas hoitomuoto, jossa purentalihaksia, kaulaa ja niskan aluetta hierotaan ja mobilisoidaan kevyesti tilanteeseen sopivalla tavalla, kestolla ja voimakkuudella. Varaa aika täältä.

Tervetuloa Keravalle hierontaan, terveisin:
Rosa Ikäheimonen
Koulutettu hieroja, personal trainer ja fysioterapeutti-opiskelija

Ohjaan asiakkaani aina tarvittaessa lääkärin tai fysioterapeutin vastaanotolle. Monista fysioterapeuttisista hoitomenetelmistä on apua purentalihasten toimintahäiriöiden hoidossa.

Tiesitkö, että päänsärky voi johtua myös jumeista lavan välissä?

Katso vinkkivideo miten helpotat päänsärkyä helposti ja nopeasti hierontapallon avulla täältä.

Lähteet:

Helenius-Hietala J. & Heikkinen A. 2022. Purentaelimistön oireita ja sairauksia. Duodecim terveyskirjasto. Viitattu 23.12.2023. Saatavilla: https://www.terveyskirjasto.fi/trv00119

Käypä hoito -suositus. 2021. Purentaelimistön kipu ja toimintahäiriöt (TMD). Duodecim Käypä Hoito. Viitattu 23.12.2023. Saatavilla: https://www.kaypahoito.fi/hoi50057#T5

Raimo Kääriäinen. 2022. Purentaelimistön toimintahäiriöiden fysioterapeuttisia hoitomenetelmiä. Duodecim terveyskirjasto. Viitattu 23.12.2023. Saatavilla: https://www.terveyskirjasto.fi/trv00090/purentaelimiston-toimintahairioiden-fysioterapeuttisia-hoitomenetelmia