Syyt hakeutua hierontaan ovat moninaiset ja omat tuntemukset hieronnan tehosta ja vaikuttavuudesta merkitsevät. Mutta mitä hieronta on?

Monilla on varmasti selkeä mielikuva siitä, mitä hieronta on. Hieronnalla halutaan mm. laukaista lihasjännitystä ja rentouttaa ja sitä käytetäänkin kipu- ja jännitystiloihin tuki- ja liikuntaelimistössä. Kerron hieronnan vaikutuksista täällä lisää.

Arponen ja Airaksinen määrittelevät hieronnan kirjassaan ”Hoitava hieronta” näin:

”Hieronta on psykofyysinen hoitotapahtuma, jossa käsin suoritetuilla pehmeisiin kudoksiin kohdistuvilla, liikkuvilla, sujuvan rytmisillä ja voimakkuudeltaan oikein säädetyillä otteilla kudoksia painaen ja /tai venyttäen pyritään edistämään tai rauhoittamaan erilaisten kudosten toimintoja tietyn tavoitteen suuntaisesti.”

Määritelmä on mielestäni todella mielenkiintoinen, sillä siellä on mainittu sanat ”psykofyysinen”, ”hoitotapahtuma”, ”edistää tai rauhoittaa kudosten toimintoja” sekä ”tietyn tavoitteen suuntaisesti”.

Ajattelenkin, että hieronta ei saa olla ns. mekaaninen suorite, vaan yksilöllinen hoitotapahtuma, jonka tavoitteena halutaan lievittää oiretta, helpottaa tai muutoin auttaa asiakkaan tilannetta.

Käytän hieronnassa klassisten hierontaotteiden lisänä muitakin tekniikoita -tilanteesta riippuen. Siitä huolimatta tuo Arposen ja Airaksisen määritelmä on mielestäni monelta osin osuva monenlaisiin tekniikoihin ja hoitotapahtumiin, joita hoidoissa ja käsittelyissä käytetään. 

Miksi muuten sinä käyt hieronnassa?

Tiesitkö, että hierontaa voi tarjota kuka tahansa, mutta ”koulutettu hieroja” on nimikesuojattu ammattinimike? Koulutettu hieroja löytyy Valviran ylläpitämästä keskusrekisteristä terveydenhuollon ammattihenkilöistä.

-Rosa-Maria

Lähde: Ritva Arponen ja Olavi Airaksinen. 2001. Hoitava hieronta. Sanoma Pro.